مقدمه در حال حاضر به دلیل افزایش روز افزون جمعیت کشورمان و با به وجود آمدن مشکل مسکن ، مسئولین و پیمانکاران روی به ساختن مجموعه های بلند مرتبه آورده اند، که در این ساختمان ها آسانسور به یکی از ضروری ترین صنایع مرتبط با صنعت ساختمان مبدل شده است. از این رو معرفی و تشریح مختصر اجزاء و قطعات این سیستم خالی از لطف نخواهد بود .
دیدگاه این سلسله مقالات تخصصی نخواهد بود بلکه برای آشنائی اجمالی آن دسته از مخاطبینی است که بصورت غیر تخصصی با صنعت آسانسور مرتبط هستند.
آسانسورها معمولی از نظر کلی به دو دسته تقسیم می شوند. آسانسورها با سیستم محرک هیدرولیکی و آسانسورها با سیستم محرک موتور(گیربکس)ی. با توجه به اینکه مقالات تخصصی و عمومی در موضوع آسانسورهای هیدرولیکی در این پورتال مورد بحث قرار گرفته و بطور مشروح عنوان شده اند، در این سلسله مقالات سعی خواهیم کرد که بیشتر به آسانسورها با محرک موتور(گیربکس)ی بپردازیم. و اینکه چرا واژه "موتور گیربکسی" را بصورت "موتور(گیربکس)ی" می نویسیم...به ادامه مقاله دقت فرمائید!
معرفی قطعات آسانسور- سیستم کششی
نیروی محرکه نیروی محرکه این دسته از آسانسورها عموما با استفاده از یک الکترو موتور که به یک گیربکس کاهنده کوپل شده تامین می گردد. و البته چند سالی است که تکنولوژی موتورهای بدون گیربکس (GEARLESS) نیز به بازار آسانسور ایران راه یافته و استفاده از این موتورهای پربازده معمول گشته است. احتمالا حالا دلیل استفاده از واژه موتور(گیربکس)ی را دریافته اید. بنابراین میتوان گفت: موتور الکتریکی آسانسور های کششی با توجه به نوع موتور و سیستم کنترل آنها به دو گروه عمده تقسیم میشوند 1- موتورهای گیربکسی Geared traction drives
2- موتورهای بدون گیربکس Gearless tractin drives
شاسی موتور محل قرارگیری موتور و اجزای مربوطه بر روی این قطعه می باشد. درحقیقت گیربکس ، موتور و ترمز باید روی یک شاسی مونتاژ گردند . این ساختار فولادی برای نگه داشتن تمام قطعات و قسمت ها که در یک تراز هستند به کار می رود و اجازه می دهد کل مجموعه در صورت نیاز ، یکپارچه جابجا شود.
تابلو فرمان
محل قرار گیری تابلوفرمان معمولا در موتورخانه است . در زیر به تعدادی از وظایف اصلی این تابلو اشاره می شود : 1- پذیرش درخواستها از کابین و طبقات 2- تشخیص موقعیت کابین در هر لحظه 3- پاسخگویی به درخواستها با توجه به نوع سرویسدهی 4- حفاظت الکتریکی از تجهیزات 5- کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی 6- کنترل تجهیزات الکتریکی مانند : درب کابین ، ترمز و ... 7- نظارت بر حرکت بدون خطر کابین
تابلو برق سه فاز در موتورخانه آسانسور برای انتقال برق سه فاز و تک فاز به تابلو فرمان و دیگر تجهیزات از یک تابلوی توزیع استفاده می شود به نام تابلو سه فاز . در این تابلوی توزیع تجهیزات زیر وجود دارد : 1- فیوز سه فاز 2- لامپ سیگنال 3- پریز تک فاز 4- فیوز تک فاز 5- پایه ارت 6- کانال و سیم
فلکه هرزگرد ( نه هرزه! گرد!)
در مواقعی که فاصله بین کابین و کادر وزنه و یا سیم بکسل های متصل به آنها بیشتر از طول فلکه کشش موتور باشد و فلکه کشش موتور نتواند زاویه مناسبی برای سیم بکسل ها ایجاد کند از فلکه هرزگرد برای به وجود آوردن اصطکاک بیشتر میان سیم بکسل و فلکه ها و همچنین مناسب کردن زاویه سیم بکسل ها ( آلفا) استفاده می شود .
گاورنر متداول ترین نوع فعال سازی ترمز ایمنی (پاراشوت) روش فعال سازی توسط گاورنر است . به هنگام افزایش سرعت کابین از سرعت تعیین شده ( %115 سرعت نامی کابین ) گاورنر سیم بکسل متصل به پاراشوت را متوقف کرده وباعث فعال شدن ترمز ایمنی می گردد.
فلکه بالای گاورنر
فلکه پائین گاورنر به همراه وزنه ادامه دارد... <تیم فنی لیفتیران>
|