گیربکس پلهبرقی (Gear Type):
عموماً سه دسته گیربکس در پله برقیها به کار میرود:
1- چرخدنده ساده (Spur gear): که به وسیله زنجیر محورهای دستگیره و پله را به حرکت در میآورد.
2- چرخ و پیچ حلزون (Worm gear): در این نوع که بیشترین مصرف را دارد حرکت توسط زنجیر به محورهای دستگیره و پله انتقال مییابد.
3- چرخدنده خورشیدی یا سیاره ای (Planetary gear): این نوع گیربکس که راندمان بالایی دارد انتقال حرکت به محور زنجیر و محور دستگیره توسط چرخدنده انجام میشود و همواره سرعت خطی حرکت دستگیره و پله یکسان است (شکل 2).
x
- موتور پلهبرقی (Drive Motor): موتور پلهبرقی نیز همانند موتورهای معمول آسانسور از نوع سه فاز – متناوب میباشند این نوع موتورها عموماً دارای 4 قطب و تک سرعته میباشند، بعضی از سازندگان از موتورهای 6 قطب نیز استفاده میکنند.
نکتـه: محل قرارگیری موتور و گیربکس در اکثر مواقع در قسمت بالایی پلهبرقی میباشد.
سیستم ترمز (Brake system):
اکثر سازندگان پلهبرقی برای توقف پلهبرقی از ترمزهای زبانه ای (Pawl Brake) استفاده میکنند ولی انواع دیگر آنها تـرمزهای گوهای(Wedge Brake) و ترمزهای مغناطیس دائم مداربسته (Closed loop Permanent magnet Brake) نیز توسط برخـی از سازنـدگان به کار گرفته میشود که این نوع اخیر عملکرد بهتری دارد.
پله (Step) :
پله معمولاً با عرض 800mm و 1000mm ساخته میشود اما پله رمپ و پیاده رو متحرک تا عرض 1400mm نیز در دسترس میباشد. جنس پله ها آلومینیوم میباشد (شکل 3). اکثر سازندگان پلهبرقی از پله های یکپارچه استفاده میکنند اما تعداد کمی از پله های چند تکه نیز بهره میگیرند که در عمل چندان مطلوب نیست. جنس و نحوه اتصال محوری (Axle) که پله را به قرقره ها متصل میکند نیز دارای اهمیت میباشد
زنجیر پله (Step chain):
زنجیر پله از قطعات مهم پلهبرقی میباشد که معمولاً از جنس فولاد میباشد (شکل 4)، اما مهمترین نکته در مورد زنجیر نحوه روغنکاری است. معمولاً زنجیرها به صورت دستی یا اتوماتیک روغنکاری میباشد، در این صـورت توصیـه میشود از روغنکاری اتوماتیک استفاده شود، اما اخیراً زنجیرهایی نیز وارد صنعت شدهاند کـه در طـول عمر مفیـدشان نیـازی به هیچ گونه روغنکاری ندارند
محرک دستگیره (Handrail Drive):
چرخ نسبتاً بزرگی به صورت اصطکاکی دستگیره را به حرکت در میآورد و حرکت خود را به وسیله زنجیر یا چرخدنده از یکی از محورهای اصلی گیربکس میگیرد. قطر این چرخ، لاستیک و دندانه های روی آن که اصطکاک لازم را به وجود میآورند، غلطکهایی کـه فشـار لازم بـرای دستگیره را اعمـال میکنند از ویژگیهای مهم سیستم دستگیره میباشد.
طبقـه بنـدی و مشخصـات پلهبرقی بر اساس کاربری:
مشخصات فنی و قیمت پله برقیها بر حسب کاربری متفاوت میباشد. انتخاب پلهبرقی مناسب برای هر نوع مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است، انتخاب نامناسب یک پلهبرقی برای یک کاربری خاص مانند انتخاب یک اتومبیل چهار دیفرانسیل برای خرید شهری است یا بالعکس با یک اتومبیل سواری شهری بخواهید از یک جاده کوهستانی برفی عبور کنید، لذا باید در انتخاب نوع مناسب برای هر کاربری دقت نمود، به طوری که نه کیفیت فدای قیمت شود و نه به خاطر قیمت، کیفیت را از دست داد. از آنجایی که پلهبرقی پس از نصب قابل تغییر یا جابهجایی نیست این دقت چند برابر میشود. پلهبرقیها بر اساس مکان مورد استفاده به چند دسته تقسیم میشوند:
1- پلهبرقیهـای تجـاری (Commercial Escalators):
امروزه در بسیاری از فروشگاههای چند طبقه، مراکز تجاری و هتلهایی که بیش از یک طبقه لابی دارند، شاهد استفاده از پله برقیها هستیم. اصولاً ساختمانهایی که مجموع ساعات کاری آنها کمتر از 12 ساعت در روز است و ترافیک جمعیت در طول روز به صورت یکنواخت توزیع میشود باید از پله برقیهای تجاری استفاده کنند.
در تهیه مشخصات فنی اولیه پله برقیهای تجاری توجه به نکات زیر ضروری است:
ادامه دارد ....
www.liftiran.com